In deze rubriek kan je interessante nieuwjes lezen en vindt je informatie die je kan helpen bij het filmen, monteren enz ... Ook andere informatie kan je hier vinden, dingen die niet direct iets te maken hebben met filmen, maar dingen die het filmleven iets aangenamer en comfortabeler maken.


GRATIS CURSUS

Op deze site kan je een aantal lespakketten vinden die je kan raadplegen om een en ander beter te kennen en te leren gebruiken. Het zijn zeer gevarieerde lespakketten, voor filmers zijn er ook enkele. Zo start er vanaf december 2009 een cursus PREMIERE ELEMENTS. De cursussen zijn gratis, je kan ze echter niet downloaden.  www.gratiscursus.be
 

 

GOUDEN TIPS

Een filmpje met enkele gouden tips voor filmers in verband met de sterke beeldpunten, camerastandpunten en bepaalde handige shots .... Voor meer informatie klik hier
 

 


MOVIE MAKER

Windows Movie Maker is een eenvoudig computerprogramma om videobestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows Vista geleverd, en de meeste zullen het al op hun computer hebben staan. Naast het bewerken van videobestanden is het ook mogelijk om video te importeren van een digitale videocamera en om films te maken. Het werkt met tijdlijnen voor video en audio. Het is mogelijk met verschillende effecten en overgangen te werken. Een videobestand is onder te verdelen in clips, die te verwijderen of te verplaatsen zijn. Het is mogelijk een videoclip te maken met commentaar, de eigen stem op te nemen en in te voegen. Het is ook mogelijk om er muziek bij te voegen. Wanneer het videobestand bewerkt is, is het te exporteren naar een AVI bestand of verschillende soorten WMV bestanden. Het is echter ook mogelijk de gemaakte video op te slaan op DV Videotape of op een CD of DVD te branden.

 


Hoe een Super-8 film op een Videobandje opnemen ?

De eenvoudigste manier om dit te doen is uw film projecteren op een wit mat papier als achtergrond. Neem deze beelden op met uw digitale camera. Het enige probleem is de snelheid van uw projector, deze moet een constante snelheid hebben van iets meer dan 16 beelden per seconde. Als uw projector geen snelheidsregelaar heeft kunt je dit oplossen door een regelbare voeding te gebruiken v.b. van 0 tot 220 Volt. De lamp zal op deze manier iets minder sterk zijn maar dat heeft geen invloed op het resultaat.

Ik had een proef gedaan met mijn oude super 8 films. Het resultaat was perfect. Ook de snelheid van de beelden die oorspronkelijk met 18 beelden per seconde zijn opgenomen zijn omgezet naar 25 video beelden zonder enige flikkering. Ik heb ooit beelden gezien die door een professioneel labo zijn omgezet. Deze zijn versneld weergegeven (kostprijs € 90 voor 105 minuten, wel goed van kwaliteit maar niet beter dan de mijne. Eerst wil ik zeggen met welke toestellen ik de omzetting heb gedaan.
- Projector: Movector 4000 van Agfa. - Lamp 100 Watt.(normaal 150 watt)
- Camera: Sony DCR-PC110E
- Camera op handmatige belichting (exposure) instellen volgens eigen smaak om geen vervelende “fade in - fade out” flikkerende beelden de hebben. Met deze instelling is dit 100% O.K.
- Handmatige scherpstelling, om een vaste scherpstelling te krijgen.
- Beeld op camera iets kleiner kadreren dan de projectie, dit om vuile randen (vooral aan de bovenzijde) niet in beeld te brengen.
- Om een optimale belichting en scherpstelling van de projector mogelijk te maken heb ik een systeem ontworpen “zie bijlagen” dat voor enkele euro’s door elke hobbyist kan opgezet worden.

Bron Lottodisc ( (Norbert Devolder)