Wind in de microfoon

 

 

Met de wind in de zeilen zegt men wel eens, maar… in onze microfoon kunnen we wind missen als de pest.

 Het is echter niet altijd mogelijk om opnames te maken in een windstille omgeving. Wanneer de wind langs onze microfoon blaast ontstaat er een onderdruk rond onze microfoon. Bernouilli zei ooit, als de snelheid van het medium stijgt, in dit geval de lucht, daalt de druk in dat medium. De lucht moet rond onze microfoon een omweg maken waardoor de snelheid even stijgt. De wind is niet constant, waardoor ook de onderdruk rond de microfoon onregelmatig wisselt. Dit is het vervelende ‘geplop’ dat we horen.

Kunnen we hier iets aan doen ?

 De meest efficiënte oplossing is een windjammer, soms ook wel eens een berenvel genoemd. Dit is een geluidsdoorlatende stof waar lange haren doorheen zijn geweven. Hierdoor gaat het geheel er als een vacht uitzien. De haren remmen enerzijds de lucht terug af en zorgen voor een bijna constante luchtsnelheid rond de microfoon, waardoor de wisselende druk verdwijnt.

Een windjammer kan men in alle maten verkrijgen. Het is echter wel een vrij kostelijk ‘velleke’. Dit is echter begrijpelijk als je beseft dat ieder haartje individueel is ingeweven. Let echter wel op, deze windjammer moet perfect op de microfoon aansluiten, zeker al om te vermijden dat hij zou wegschuiven waardoor men hem gemakkelijk kan verliezen.

Bij geluidsopnames in een winderige omgeving zijn er echter nog andere factoren die wat roet in het eten kunnen gooien. Geluid zijn drukgolven die zich door de lucht verder bewegen. De snelheid van deze voortbeweging kan door wind ook gaan wijzigen. Bij windvlagen kan men dit horen doordat de toonhoogte van het geluid met de wind kan veranderen. Het is dan ook zaaks op te letten met opnames waar het livegeluid belangrijk is zoals interviews. Dan zal de beste oplossing waarschijnlijk een dasspeldmicrofoon zijn voorzien van een windjammer. Over de verschillende types van microfoons in het volgende artikel meer. Indien mogelijk kan men een koptelefoontje tijdens de opnames gebruiken om de klankkwaliteit te beoordelen.